Cestovat na Srí Lanku v době její ekonomické krize se dá. Odpověděli jsme na vaše nejčastější dotazy

Srí Lanka si prochází největší ekonomickou krizí od vyhlášení její samostatnosti v roce 1948. Rádi byste se na Srí Lanku vydali, ale nejste si jistí, jestli je v tuto dobu možné po Srí Lance cestovat? Nevíte, jestli potřebujete očkování? Váháte, jaké peníze na Srí Lanku přivézt? V tomto článku odpovídám na ty nejčastější otázky ohledně cestování po Srí Lance.

Pláž Arugam bay na Srí Lance plná lodí místních rybářů

Covid (očkování, PCR)

Příjezd na Srí Lanku

  • Plně očkovaní cestující jsou osvobozeni od testů COVID-19 PCR/ Rapid Antigen před odletem a po příjezdu.

  • Neočkování jsou povinni předložit negativní PCR test (72 hodin před odletem) nebo antigenní test (48 hodin před odletem). Děti do 12 let testovaní být nemusí. Na Srí Lance vás potom už žádné testování ani karanténa nečeká. 

Na Srí Lance pak nošení roušek povinné není. Je ale možné, že na některých památkách po vás roušky vyžadovat budou. To ale bývá už poměrně výjimečné.

Oficiální informace ohledně covid restrikcí na Srí Lance pak můžete dohledat zde.

Doprava po srí lance

Ano, na Srí Lance není dostatek nafty a benzínu. Je to problém a situace se mění téměř každý den. Na každý tanker, který má připlout na Srí Lanku, se čeká jak na smilování. Hlavně pro místní je situace zvlášť náročná, fronty na benzínku někdy bývají několikakilometrové. Z vlastní zkušenosti ale vím, že v případě, že benzínka má palivo, turisty vždy pustí dopředu a místní to naprosto respektují. I v případě, že benzínová pumpa palivo místním už nedává, mně jako cizince dotankují. Nebudu lhát, může se stát i to, že benzínová pumpa nemá palivo vůbec žádné. V tomto případě je ale jistota MHD, které funguje prozatím bez velkých problémů. Pro nejaktuálnější informace mi klidně napište na Instagram.

Nepokoje, bezpečnost

Troufnu si říct, že země je opravdu bezpečná. Většina protestů se koná v Colombu. I ty jsou ale velice klidné.

Peníze na srí lance (dolary, rupie)

Nejvhodnější měnou, kterou je možné si přivézt, jsou jednoznačně americké dolary. Spousta hotelů dokonce platbu v dolarech preferuje. Srílanské rupie doporučuji měnit až zde v zemi, kde je díky velkému nedostatku dolarových bankovek možné peníze směnit za opravdu výhodný kurz. Navíc, všechny bankomaty fungují, a tak není problém si peníze vybrat všude po cestě. 

Cena Letenek, nejlepší společnosti

Já osobně letenky hledám vždy přes web www.skyscanner.com. Zde vypisuji nejkomfortnější cesty, jak se z Prahy na Srí Lanku dostat:

Qatar Airways

Moje nejoblíbenější verze letu, ač poslední dobou ta nejdražší. Tak drahá, že i já jsem poslední let raději absolvovala s Turkish Airlines s mega dlouhým čekáním v Instanbulu a následným mezipřistáním na Maledivách. 

Emirates

Velice podobná varianta jako s Qatar, jen s tím rozdílem, že se přestupuje v Dubaji. Ano, taky je to drahý. A ano, komfort je taky hodně super. 

Turkish Airlines

Turkish jako aerolinka je moc fajn, bohužel se většinou opravdu dlouho čeká v Istanbulu a poté se ve většině případů po cestě vykládají pasažéři na Maledivách. Což celou cestu celkem slušně protáhne. Když jsem ale hledala letenky, Turkish vyšli o mnoho méně než třeba Qatar nebo Emirates, proto padla volba právě na variantu s přestupem v Instanbulu.

FlyDubai

Pokud vám na zádech stačí jeden batůžek a nevadí vám hladolety a extra dlouhé čekání v Dubaji, někdy se dají vychytat fakt levné lety s Flydubai. Upozorňuji dopředu, že velice často ceny letenek s FlyDubai zas tak výhodné nejsou. Ale zkuste mrknout, za to nic nedáte. 

A pak je tu samozřejmě nepřeberná kombinace různých letů i aerolinek. Takže pokud vám nevadí více přestupů a hladolety, doporučuji zkouknout kiwi.com, které dost možná nějakou takovou kombinaci vymyslí za vás. 

Dále se taky můžete podívat na další varianty letů z měst jako je Vídeň, Frankfurt nebo Berlín. Třeba zrovna najdete nějaký fakt dobrý deal.  

Práce online

Jde to! (Žiju na Srí Lance už něco přes 3 roky, píšu blog, fotím a všechno to dost aktivně sdílím na sociálních sítích. Což by bez internetu šlo celkem blbě.) Ale ano, je potřeba vědět, jak na to. Takže, pravidlo číslo jedna, nikdy nespoléhejte na hotelové ani kavárenské wifi. Z 90 % vám nebudou fungovat. Důvod to má jediný. Na Srí Lance téměř neexistuje varianta neomezené wifi, jakou známe z ČR. Kupují se datové balíčky podobně, jako to je třeba na telefonu. A věřte, ty bývají opravdu drahé. Takže když dojdou data, většině restauratérů se dokupovat nechtějí, a tak wifi frčí ve zpomaleném režimu. (Jsou hotely, které mají wifi neomezenou, ale ty dosahy fakt nebývají moc dobré. I my s naším routerem vedeme nekončící boje.) 







Řešení je avšak poměrně snadné. Hned na letišti si kupte místní simkartu s pořádnou náloží dat. Ačkoli ty letištní balíčky bývají cenově malinko výš, než když si kupujete SIM kartu v místním shopu, i tak se cena bude pohybovat kolem $10. Srí Lanka nabízí několik operátorů. Zde vypíšu alespoň moje osobní zkušenosti. 

Dialog

Nejrozšířenější operátor na Srí Lance, který má jednoznačně nejvyšší pokrytí. Osobně jsem Dialog používala několik let a se signálem jsem neměla téměř nikde problém. Ano, cenově jsou jednoznačně nejdražší (v přepočtu na naše koruny ale stále poměrně levní), ale pokud potřebujete pracovat online, jednoznačně je doporučuji. 

Mobitel

Druhý nejrozšířenější operátor. Osobní zkušenost nemám, ale co jsem slyšela, jejich pokrytí také není vůbec špatné. 

Hutch

Velice levný operátor, který teď zkouším. 4G se nechytá vůbec, s 3G to je už o poznání lepší. Pokud ale plánujete pracovat online nebo cestovat i mimo turistické oblasti, Hutch bych vám i přes jejich až směšnou cenu nedoporučila. 

Na Srí Lance existuje další hrst mobilních operátorů. Já ani nikdo v mém okolí ale jiné než víše zmíněné nepoužívá, proto nedokáži nasdílet vlastní zkušenost ani možnosti pokrytí. Pevně ale věřím, že si jeden z těchto tří operátorů vyberete.

Lékařská péče na srí lance

Zapeklitá otázka, na kterou nemám jednoznačnou odpověď. Na Srí Lance jsem za celou dobu, co tu žiji, byla u doktora asi 3x a jednou u zubaře. Vždy se jednalo celkem o banality, které šlo vyřešit raz dva. Pravda je taková, že některé nemocnice hlásí nedostatek základních zdravotních potřeb. Jen opravdu nedokážu napsat, jak moc vážné to je. Pevně věřím, že v případě, že by se stalo něco vážnějšího, tak vy jako cizinci dostanete nadstandardní péči a bude o vás postaráno. Slíbit ale nemůžu vůbec nic. 

Cestování na vlastní pěst

Jednoznačně možné. Když jsem na Srí Lanku před čtyřmi lety přijela poprvé, měla jsem jeden batoh na zádech, velice málo informací o Srí Lance a téměř žádné plány. A šlo to. Zde ale přeci jen vypíšu pár mých osobních doporučení

  • Načtěte si alespoň něco málo o Srí Lance a udělej si hrubý plán. S největší pravděpodobností ho budete po cestě měnit, ale mít se čeho držet je vždycky fajn. 

  • Jsi holka a plánuješ cestovat sama? Moc prosím, měj aspoň na přejezdech mezi turistickými středisky dlouhé kalhoty a triko s krátkým rukávem. Ušetří tě to velkou spoustu nepříjemných pohledů od místních mužů i žen. Na veřejnosti místní nikdy nenosí krátké sukně či kraťasy a tílka. Nikdy. Proto je to jeden z důvodů, proč na vás můžou Srílančané nepříjemně zírat. 

  • Buďte přirozeně obezřetní a nevěřte každému na potkání. Ověřujte si informace stejně tak, jako byste se zrovna nacházeli v Evropě. 

Slovo záměrem

Srí Lanka momentálně turisty potřebuje jako sůl. Často jsou jejich tak trochu poslední naděje. Já osobně stále věřím, že se po Srí Lance i v této hodně nepříznivé době dá. Uvidíte Srí Lanku takovou, jaká opravdu je. Nebudete stát dlouhé fronty na fotogenické spoty a i ty nejznámější turistické spoty budete mít nejspíš téměř sami pro sebe. Věřte, místní lidé vás za to, že jste se na Srí Lanku rozhodli vydat, ocení otevřenou náručí a skvělou dovolenou.

Pokud byste měli více dotazů, nebo chtěli cokoliv upřesnit, napište mi na shop@annainthejungle.cz nebo mi napište na Instagramu.

Na Instagram jsme na točili s Terkou @teakohic video, kde jsme na všechny tyto otázky odpověděli společně. Mrknout se můžete zde.

Previous
Previous

Konec dobrý. Všechno dobré.

Next
Next

Založili jsme neziskovou organizaci.