Založili jsme neziskovou organizaci.

Srí Lanku sužuje největší ekonomická krize od vyhlášení její nezávislosti v roce 1948. V celé zemi v podstatě zkolaboval trh s dováženými komoditami jako je nafta, benzín, plyn na vaření, základní léky, náhradní díly či zemědělská hnojiva. Země čelí pravidelným výpadkům proudu. 

Proč tomu tak je? 

Zde si dovolím citovat Deník Referendum, který tuto celou situaci popsal stručně a zároveň velice přesně. DR všechny příčiny rozdělil na ty vládou zaviněné a na ty, za které tak úplně nemůže. 

Kategorie zaviněných: 

  • snaha rozběhnout ekonomiku velkými daňovými škrty, která podlomila příjmy rozpočtu,

  • krytí příjmových výpadků tisknutím peněz a následná inflace (ta je právě teď na hranici šílených 30 %)

  • přílišné spoléhání na ziskový efekt čínských investic (dálnice tu jsou v lepším stavu než v ČR; i když pravda, při pohledu na stav českých silnic to není zas tak složité)

  • nezvládnutý přechod k ekologičtějšímu pěstování čaje a zeleniny překotným zákazem průmyslového hnojení (prezident chtěl ze Srí Lanky udělat první zemi na světě, která nebude používat průmyslová hnojiva, a tak ze dne na den zakázal dovoz). 

Kategorie nezaviněných:

  • Globální postcovidové problémy

  • Covidový výpadek v turismu, který tvořil desetinu srílanského HDP

  • Válka na Ukrajině, která komplikuje export srílanského zboží do východní Evropy

Pak je tady jedna příčina, která se už do žádných tabulek nevejde. Korupce a problémy související s mocí vládnoucího klanu Radžapaksových. Ten je jedním z hlavních důvodů stále se táhnoucích protestů, které se konají hlavně na území hlavního města Colomba. Lidé žádají odchod celého klanu v čele s prezidentem Gotabajou Radžapaksou, který je bratrem již bývalého premiéra Mahindy Radžapaksy. 

Bohužel, na celé téhle politické hře o moc a peníze je nejvíc smutný to, že to odnášejí ti nejchudší Srílančané. Těchto lidí se opravdu enormně dotýká inflace, zvyšování cen základních komodit pro žití nebo nedostatek pohonných hmot, díky kterému se často nedostanou do práce nebo do školy. 

Momentální situace se nezmění ze dne na den. S největší pravděpodobní se potáhne ještě pár měsíců, než vláda přijde s řešením a než na Srí Lanku doplují finanční injekce ze zahraničí, které budou podle všeho stejně nedostatečné. 

Chceme pomoct Srí Lance. A protože víme, že není v našich silách spasit celou zemi, museli jsme se rozhodnout, kam naši energii a vybrané finance budeme vkládat tak, aby to opravdu dávalo smysl. Rozhodnout se bylo snadné. Volba úplně automaticky padla na podporu místních farmářů a jejich rodin. A to nejen kvůli sílící hrozbě nedostatku potravin v zemi. Žijeme v horách, obklopeni čajovými plantážemi, rýžovými i zeleninovými poli. Sami pěstujeme vlastní rýži i zeleninu, nově jsme pořídili i krávu. Můj manžel má k farmaření i farmářům samotným veliký vztah i respekt. Už delší dobu, ještě před finanční krizí, jsme si byli vědomi problémů, kterým farmáři čelí. Od nestabilních cen zeleniny, které nepředvídatelně lítají nahoru a dolů. O problémech s hnojivy a následnou velikostí sklizně, která je spojená s prezidentovým nešťastným a náhlým zákazem používání průmyslových hnojiv v zemědělství. Jen pro příklad, přechod z průmyslového na organické hnojení může v reálu trvat i několik let. Místní super prezident si myslel, že to místní farmáři zvládnou ze dne na den. 

Z toho důvodu jsme se rozhodli založit neziskovou organizaci Fund the Farmers, která si dává za úkol podpořit místní farmáře a jejich rodiny v tom, aby mohli dál neohroženě farmařit. Hledáme neobhospodařená pole, která pronajímáme a poskytujeme farmářům. Finančně je podporujeme v nákupu zemědělských hnojiv. Do budoucna jim chceme být oporou v distribuci zeleniny a vymyslet systém, který by zajistil menší fluktuaci cen zeleniny i ovoce.

Způsoby financování

Kontaktovala jsem různé crowdfundingové platformy, přes které by se eventuálně dala vybrat určitá finanční suma do začátku a které by nám pomohly s marketingem kampaně. Bohužel, některé platformy nás zamítly s tím, že nejsme projekt, který by zapadl do jejich konceptu, jiné nás zamítly s tím, že projekt není dostatečně atraktivní na to, aby měl potenciál dosáhnout vytyčeného cíle. To nás přimělo postavit se na vlastní nohy. 

Momentálně jsme začali proces zakládání neziskové organizace, který je na Srí Lance poměrně dost táhlý. (Co taky na Srí Lance není táhlé, že jo.) Z toho důvodu jsem jako takové nouzové řešení založila transparentní účet, na který je možné přispívat. Na Instagramu @fundthefarmers do podrobna mapujeme to, kam všechny příspěvky vkládáme a jak s nimi nakládáme. Věříme, že to, co děláme, opravdu dává smysl. 

Vám všem, co se rozhodnete přispět, neskutečně mnohokrát děkujeme. Zároveň budeme vděční, pokud do poznámky uvedete vaši e-mailovou adresu, abychom vás mohli kontaktovat a informovat, kam vaše příspěvky putují. 

Pokud se vám iniciativa líbí, budeme opravdu rádi za jakoukoliv formu šíření. 

Previous
Previous

Cestovat na Srí Lanku v době její ekonomické krize se dá. Odpověděli jsme na vaše nejčastější dotazy

Next
Next

Ekonomická krize na Srí Lance #01: Na co se připravit a proč tam (ne)jezdit