Ekonomická krize na Srí Lance #01: Na co se připravit a proč tam (ne)jezdit

Srí Lanka prochází největší ekonomickou krizí od vyhlášení její nezávislosti v roce 1948. Ta krize je tak obrovská, že místní lidé vyšli do ulic. Naprosto nevídaná věc. To jak pro mě, tak pro Srílančany, kteří svůj nesouhlas s politikou vyjadřují spíše zřídka. A když už, tak spíše pouze na území hlavního města Colomba. Teď je to ale jiné. Protestuje opravdu celá země. A co že se tedy na Srí Lance děje?

Země je na prahu bankrotu (o tom, proč to tak je, jsem mluvila například v tomto videu). Vláda nemá dostatek dolarů na to, aby nakoupila energie. Chybí plyn, na kterém většina srílanských domácností vaří. Je enormní nedostatek nafty a od minulého týdne i benzínu. Čerpací stanice jsou často zavřené, ale když už přijede cisterna, lidé stojí v nekonečných frontách, ve kterých velice často kolabují. Jsou výpadky elektrického proudu. V jeden moment to bylo například až 13 hodin denně. Momentálně se výpadky pohybují mezi 2-5 hodinami za den. (Za poslední 3 dny u nás nebyl výpadek dokonce žádný.) 

Co je ale nutné říct, je to, že na Srí Lance NENÍ NEBEZPEČNO. Až na výjimky je většina protestů poklidná a nese se až v překvapivě dobré atmosféře.

Pro většinu turistů teď ale vyvstává jedna základní otázka. Jet na Srí Lanku, nebo ne? Tohle rozhodnutí není jednoduché a jste to právě vy, kdo ho musí udělat. Já se vám pokusím v následujícím článku trochu pomoci.

Na co se připravit:

V hotelích a restauracích

Výpadky elektrického proudu. A to opravdu velice časté. Ačkoli většina hotelů i restaurací má svůj generátor, né vždy to pomůže. Generátory jsou buď plynové (plyn je na Srí Lance k sehnání jen za obrovské úplatky), na naftu nebo benzín. Pokud jste tedy četli pozorně, už teď vám je jasné, že i takový hotelový generátor může být na suchu. ALE! Většina hoteliérů se snaží pro své turisty dělat první poslední a tak věřím, že suchých generátorů potkáte pomálu. (Můj muž například tankuje benzín do auta a poté ho přelévá do generátoru. Do kanistrů totiž na Srí Lance právě teď žádné pohonné látky člověk nedostane.)

Na cestách

Nedostatek pohonných hmot může ovlivnit cestování po ostrově. Z vlastní zkušenosti už ale teď víme, že pokud se jedná o taxikáře, kteří vezou turisty, ve frontě na pohonné látky dostanou téměř vždy přednost. Vlaky fungují celkem normálně, státní autobusy také. Autobusy soukromých firem pak jen velice zřídka. Problémem tohoto týdne jsou ale barikády hlavních tahů, což je další způsob protestů. Buď se musí objet, nebo zkrátka počkat do druhého dne.

Co si vzít s sebou

Položka číslo jedna, která vám nesmí chybět v kufru, je power banka. V lepším případě i více kusů. Ačkoli tyto dny výpadky proudu nejsou tak extrémní, určitě se s nimi setkáte. A problémům s hledáním míst, kde si nabít telefon nebo foťák, se tímto dá předejít bez problémů. 

Další položkou jsou bezpochyby dolarové bankovky. Určitě si NEMĚŇTE rupie v ČR, ale právě až na Srí Lance. Vzhledem k tomu, že dolarových bankovek je na Srí Lance ohromný nedostatek, dají se vyměnit opravdu ve velmi dobrém kurzu. A navíc předpokládám, že většina hotelů bude platbu v dolarech vyžadovat, nebo za ně bude minimálně velice vděčná. (Srílanská rupie teď kvůli tisknutí bankovek den co den ztrácí enormně na hodnotě.)

Na letišti si také pořiďte SIM kartu, ať máte přístup k datům kdykoliv potřebujete. Na wifi tentokrát raději nespoléhejte.

Trpělivost a nadhled. Obojí je možná ještě důležitější než dolarové bankovky a power banky.

Moje tipy

Pokud se na Srí Lanku rozhodnete odcestovat, věřte, že tím místním lidem neuvěřitelně pomůžete. Jsem přesvědčená o tom, že možná chvilkový nekomfort vám místní lidé vynahradí jejich vděkem a pohostinností za to, že jste se rozhodli na Srí Lanku přicestovat, užít se hezký čas a utratit peníze. 

A ještě pár mých osobních tipů. Snažte se bydlet v malých srílanských guesthousech a hotýlkách, u kterých víte, že jsou provozované Srílančany a nebo lidmi, kteří jsou na Srí Lance už dlouho usazení a mají konekce na místní komunity. Jistě, velké korporátní hotely také zaměstnávají místní, ale většina profitu putuje někam, kde se daná částka možná rychle ztratí a často na Srí Lance ani nezůstane. Pokud se ubytujete u místní rodiny nebo v malém hotýlku, vaše utracené peníze budou mít několikanásobně větší hodnotu. 

Pokud špatně snášíte teplo a víte, že výpadek větráku nebo klimatizace vám neudělá dobře, naplánujte si více času v horách, kde jsou teploty velmi příjemné a klimatizace není vůbec potřeba. 

Zkuste zpomalit. V časech před koronou se stávalo, že lidé na jednom místě strávili pouze jednu noc s cílem „stihnout toho co nejvíc”. Vyberte si tedy lokace, které vás zajímají opravdu nejvíce a zkuste si je užít plnými doušky. Nejenom, že snížíte možnost komplikací na cestách, ale také ušetříte i nějakou tu kapku paliva. (Toto doporučení bych napsala i v případě, že by byl nafty a benzínu dostatek.)

Sledujte facebookovou skupinu Cesi a Slovaci na Sri Lance / Czechs and Slovaks people in Sri Lanka, kde lidé sdílí jejich cesty po Srí Lance a velice často jsou ochotní pomoci s jakýmkoliv problémem. Zdrojem všech vložených komentářů je právě tato skupina, které takto znovu děkuji za ochotu se podělit o jejich současné či nedávné zkušenosti s cestováním po Srí Lance.

Slovo závěrem

Já sama vím, jak moc Srí Lanka teď turisty potřebuje. Pokud se rozhodnete vycestovat, bude to mít opravdový smysl. Ale nic se nemá lámat přes koleno. Pokud vás všechno to, co jste si teď přečetli, od vycestování odrazuje a raději cestu na Srí Lanku odložíte, je to naprosto v pořádku.  

další články ohledně situace na Srí Lance

Protestní oběšení, umírání ve frontách. Dovolenkovým rájem zmítá krize

Jedna rodina přivedla ráj turistů k bankrotu. „Strádáme, ale nevzdáme to“

Srí Lanka na lopatkách. Strádající lidé mají poslední naději


Previous
Previous

Založili jsme neziskovou organizaci.

Next
Next

O tom, jak jsem se (ne)našla.